حل مدارهای دیودی، مثال ۱
روش حل مدارهای دیودی
برای حل مدارهای دیودی مراحل زیر را طی کنید:
۱- یک فرض برای دیودها در نظر بگیرید یعنی برخی را روشن و برخی را خاموش فرض کنید.
۲- دیودهای روشن را اتصال کوتاه و دیودهای خاموش را مدار باز در نظر بگیرید و مدار را با این فرض حل کنید.
۳- شرط دیودها را بررسی کنید: الف- ولتاژ دیودهای خاموش باید از صفر کمتر باشد، ب- جریان دیودها باید از صفر بزرگتر باشد.
۴- اشتراک میان شرط ها را (بر حسب ولتاژ ورودی) بدست آورده و اگر این اشترک تهی بود به مرحله ۱ بازگردید. در غیر این صورت V1<Vi<V2.
۵- ۱- دیودی را که شرط Vi<V2 را سبب شده است (اگر V2 بی نهایت نباشد) تغییر وضعیت دهید یعنی اگر روشن است خاموش و اگر خاموش است روشن کنید. حال به مرحله ۲ بازگردید.
۵-۲- دیودی را که شرط V1<Vi را سبب شده است (اگر V1 منفی بی نهایت نباشد) تغییر وضعیت دهید یعنی اگر روشن است خاموش و اگر خاموش است روشن کنید. حال به مرحله ۲ بازگردید.
معرفی دیود
دیود یک عنصر الکترونیکی دو سر است. دیود ایده آل دو وضعیت دارد: روشن و خاموش. در وضعیت روشن اختلاف پتانسیل آن صفر یعنی معادل اتصال کوتاه است ولی جریان آن مثبت است (در دیود واقعی اختلاف پتانسیل در حدود چند دهم ولت است). در وضعیت خاموش دیود ایده آل جریانی از خود عبور نمی دهد یعنی معادل مدار باز است (در دیود واقعی جریان بسیار کمی که به «جریان نشتی» معروف است و در حدود چند میکروآمپر یا حتّی کمتر میباشد در این حالت از دیود می گذرد. این مقدار جریان معمولاً در اغلب مدارهای الکترونیکی قابل چشمپوشی است و تأثیری در رفتار سایر عناصر مدار نمیگذارد.) ولی اختلاف پتانسیل دو سر آن منفی است. این خاصیّت دیودْ، باعث شده بود تا در سالهای اوّلیّهی ساخت این عنصر الکترونیکی، به آن «دریچه» نیز اطلاق شود. در حال حاضر، رایجترین گونهی دیودها از مواد نیمرسانا (نیمه هادی) ساخته میشوند. دیود در واقع از اتصال دو نیمه هادی از نوع P و N ساخته می شود. لامپهای خلأ که نخستین دیودها بودند، امروزه فقط در فنّاوریهایی که در ولتاژ بالا کار میکنند استفاده میشوند.
[۱] صفحه دیود در ویکیپپدیای فارسی
[۲]صفحه دیود در ویکیپپدیای انگلیسی
(۶۵۱۳)
2 دیدگاه
خیلی خوب بود مرسی استاد
فوق العاده بود فوق العاده مرسی